Koronavírus: Na koronavírus v USA zomrelo už vyše 2000 ľudí, karanténu nevyhlásia

29.03.2020 Celý región

Washington 29. marca (TASR) - Na infikovanie novým koronavírusom zomrelo v Spojených štátoch už 2010 ľudí, čo predstavuje zdvojnásobenie prípadov v priebehu iba troch dní. Asi štvrtina z nich pripadá na mesto New York, ktoré je najťažšie zasiahnutou oblasťou v USA. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

V počte obetí sú USA na treťom mieste po Taliansku (10.023) a Číne (3295).

USA však majú najviac potvrdených prípadov nákazy na svete. Je ich viac ako 121.000, čím sa dostali pred Taliansko (vyše 92.000) a Čínu (vyše 81.000).

Americký prezident Donald Trump v sobotu povedal, že uvažuje o vyhlásení "karantény" v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA.

"Je možné, že v priebehu dnešného dňa dáme do karantény — krátkodobej, dvojtýždňovej — štát New York, zrejme aj New Jersey, určité časti Connecticutu," uviedol Trump pri odchode z Bieleho domu.

S týmto zámerom však nesúhlasí guvernér New Yorku Andrew Cuomo, podľa ktorého s ním Trump o tom nehovoril. "Keď hovoríme o geografickom obmedzení obyvateľstva, išlo by o úplnú blokádu. Potom by sme boli ako v čínskom Wu-chane, a to by nedávalo zmysel," povedal Cuomo pre televíziu CNN s odvolaním sa na izolované veľkomesto v strednej Číne, kde sa začala pandémia vírusu. Navyše si myslí, že takéto opatrenie by bolo nelegálne.

Trump neskôr oznámil, že vyhlásenie karantény v spomínaných oblastiach nie je potrebné.

V štáte Illinois sa medzitým začala prešetrovať smrť ani nie ročného dieťaťa, ktoré bolo infikované koronavírusom. Súvislosť s ochorením COVID-19 sa zatiaľ nepotvrdila, uviedla agentúra AP.
 
 

Provincia Chu-pej nehlási už štvrtý deň po sebe nové prípady nákazy

Peking 29. marca (TASR) - V Číne pribudlo v sobotu 45 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o deväť menej ako deň predtým, a ďalších päť úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v nedeľu Národnou zdravotníckou komisiou.

Zo 45 nových prípadov infekcie je 44 "dovezených", to znamená, že pozitívne testované boli osoby, ktoré sa vrátili do Číny zo zahraničia. V jednom prípade ide o lokálnu nákazu v provincii Che-nan.

Všetkých päť nových úmrtí bolo zaznamenaných v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom súčasnej pandémie a postupne ruší prísne karanténne opatrenia zavedené v januári.

Sobota bola zároveň štvrtým dňom po sebe, počas ktorého provincia Chu-pej nezaznamenala ani jeden nový potvrdený prípad nákazy.

Od vypuknutia pandémie koncom decembra 2019 zomrelo v pevninskej Číne na nový koronavírus 3295 ľudí.
 
 

V Južnej Kórei pribudlo 105 nakazených a osem obetí

Soul 29. marca (TASR) - Južná Kórea potvrdila v nedeľu 105 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných stúpol na 9538. Počet úmrtí vzrástol o osem na celkovo 152, informovala agentúra AP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Šírenie koronavírusu sa tak v tejto východoázijskej krajine postupne spomaľuje, keď ešte nedávno zaznamenala každý deň stovky nových infekcií a začiatkom marca sa stala druhou najviac postihnutou krajinou na svete.   Stále však pretrvávajú obavy z pribúdajúcich prípadov v metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul a z nákazy zavlečenej osobami vracajúcimi sa z Európy a Spojených štátov, píše AP.

Práve zo Soulu a okolitej provincie Severný Kjongsang, kde žije viac ako polovica z 51 miliónov obyvateľov Južnej Kórey, bolo podľa KCDC hlásených 35 zo 105 nových prípadov.

V Južnej Kórei je registrovaných celkovo 9538 osôb nakazených koronavírusom, z ktorých sa 5033 už vyliečilo prepustili ich z karantény.

Juhokórejská vláda v sobotu vyzvala Soul a ďalšie samosprávy, aby posilnili monitorovanie Juhokórejčanov, ktorí sa vrátia domov zo zahraničia. Apel prišiel po tom, ako niektorí z nich vyvolali hnev verejnosti, keď porušili karanténu a cestovali do iných regiónov pred tým, ako boli výsledky ich testov pozitívne.
 
 

Mesto Wu-chan obnovilo prevádzku metra a rýchlovlakov

Peking 29. marca (TASR) - Čínske mesto Wu-chan, pôvodné ohnisko šírenia nákazy novým koronavírusom, cez víkend znova otvorilo svoje metro a prevádzku diaľkových vlakov. Ide o ďalší krok k ukončeniu prísnych karanténnych opatrení pre milióny tamojších obyvateľov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Cestujúcich do metra vo Wu-chane vpustili po sobotňajšom obnovení prevádzky len s ochranou tváre a po kontrole teploty, uviedla oficiálna tlačová agentúra Sinchua. Vo vozňoch boli umiestnené pokyny, aby cestujúci medzi sebou nechávali prázdne sedadlá.

Čínske úrady fakticky uzavreli Wu-chan 23. januára. V 11-miliónovej metropole stredočínskej provincie Chu-pej vyhlásili zákaz vychádzania a pozastavili dopravné spojenia.

Tieto obmedzenia teraz postupne uvoľňujú. Posledné nariadenia, ktoré bránia obyvateľom mesta odísť z provincie Chu-pej, by mali byť podľa avizovaného plánu odvolané 8. apríla.

V sobotu do Wu-chanu tiež pricestovalo rýchlovlakmi viac než 12.000 cestujúcich z iných časti krajiny, informovala Sin-chua. Pasažieri mohli vystúpiť, nástup do vlakov však zostáva do 8. apríla zakázaný.

Cestovné obmedzenia pre zvyšné časti provincie Chu-pej už zrušili v priebehu tohto týždňa, pripomína agentúra DPA.

Medzitým podľa agentúry Sinchua vyrazil do Európy prvý nákladný vlak od začiatku epidémie koronavírusu. Do Nemecka vezie autodiely, elektronické produkty, optické vlákna a zdravotnícke potreby.
 
 
 

V Česku je 2716 nakazených, zomrela infikovaná onkologická pacientka

Praha 29. marca (TASR) - Počet nakazených ochorením COVID-19 v Česku stúpol v nedeľu popoludní podľa ministerstva zdravotníctva na 2716. Ministerstvo v sobotu ráno uviedlo, že zomrelo 13 ľudí. Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe odpoludnia oznámila, že zomrela aj žena s rakovinou, ktorá mala COVID-19. Nie je však jasné, či ju rezort započíta do štatistík ako 14. obeť koronavírusu, napísal český portál Novinky.cz.

Žena (ročník 1940) bola onkologickou pacientkou, hospitalizovaná bola krátko a podľa fakultnej nemocnice ochorenie COVID-19 nebolo bezprostrednou príčinou jej úmrtia. Ide o seniorku z Domova seniorov v pražskej časti Michle.

Údaj o nakazených sa počas dňa zvýšil niekoľkokrát. Ministerstvo zdravotníctva zverejňuje počty dvakrát denne okolo 09.00 h ráno a 18.00 h večer, ale v nedeľu to robí neustále, upozornili Novinky.cz.

Biskup Karel Herbst, ktorému potvrdili koronavírus, je mimo ohrozenia života, oznámil kardinál Dominik Duka. Arcibiskup je pritom s ďalšími biskupmi tiež v karanténe.

V Prahe v nedeľu okolo 16.30 h SELČ pristálo lietadlo z Indie so 136 Čechmi. Na palube boli predovšetkým zamestnanci automobilky Škoda Auto, ale aj turisti, uviedol minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.
 
 

V Rakúsku je nakazených už vyše 8500 ľudí

Viedeň 29. marca (TASR) - Počet doterajších prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rakúsku do nedeľňajšieho dopoludnia (10.00 h) na 8552, pričom stav 931 osôb si vyžadoval nemocničné ošetrenie. Na následky respiračného ochorenia COVID-19 v tejto krajine zomrelo už 86 ľudí, najmenej 479 ďalších sa medzičasom uzdravilo.

Najnovšie čísla, ktoré oznámilo rakúske ministerstvo vnútra, priniesla tlačová agentúra APA.

Spomedzi hospitalizovaných pacientov sa 187 nachádzalo na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Do nedeľňajšieho rána (08.00 h) vykonali rakúski zdravotníci 46.441 testov na prítomnosť nového koronavírusu.

Pomerný prírastok nakazených oproti rovnakému času predošlého dňa predstavuje 7,7 percenta, čo je najmenej za posledné dva týždne. Zo správy APA nie je jasné, či tento údaj zohľadňuje aj skrátenie intervalu v dôsledku zmeny na letný čas.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v piatok zopakoval, že cieľom zavedených opatrení je stav, keď každodenné prírastky zostanú trvalo v "jednocifernej oblasti".

Spomedzi rakúskych spolkových krajín má dlhodobo najviac nakazených - najnovšie už takmer 2000 - Tirolsko. V počte úmrtí vedú Viedeň (21), Dolné Rakúsko (19) a Štajersko (19).

Podľa aktuálnych údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva bolo vo svete do nedele zaznamenaných už takmer 665.000 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Vyše 140.200 nakazených sa medzičasom uzdravilo.
 
 

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 832 ľudí

Madrid 28. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú novým koronavírusom sa v Španielsku za 24 hodín zvýšil o 838, čo je dosiaľ najviac počas jedného dňa. Ochoreniu v krajine podľahlo celkovo 6528 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v nedeľu. Informovala o tom agentúra AFP.

Nákazu koronavírusom doposiaľ v Španielsku potvrdili u 78.797 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 6549 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 9,1 percenta oproti predchádzajúcemu dňu, keď dosiahla 12,8 percenta.

Hospitalizáciu si aktuálne vyžaduje zdravotný stav 43.397 ľudí, z nich 4907 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 14.709 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva.

Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 10.000 infikovaných. Ešte v stredu Španielsko prekonalo v počte úmrtí Čínu, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu v televíznom prejave oznámil, že krajina v rámci boja proti pandémii na dva týždne zastaví všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná".

"Všetci pracovníci v ekonomickej oblasti, ktorých aktivita nie je nevyhnutná, musia zostať dva týždne doma," uviedol premiér, ktorý chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné pri fungovaní hospodárstva.

Nariadenie bude od pondelka 30. marca do 9. apríla.

V Španielsku už takmer dva týždne platia pravidlá, na základe ktorých sa ľudia musia zdržiavať doma a zatvorená je väčšina obchodov, ale zamestnanci mohli dosiaľ chodiť do svojich úradov a závodov, ak nemali možnosť pracovať z domu.
 
 

Počet nakazených v Maďarsku stúpol na 408, 13 ľudí nákaze podľahlo

Budapešť 29. marca (TASR) - Počet nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku dosiahol 408. Nákaze podľahli dvaja ďalší pacienti, počet obetí ochorenia COVID-19 tak stúpol na 13, zaznelo v nedeľu v Budapešti na tlačovej konferencii krízového štábu.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová spresnila, že najnovšie obete boli ľudia vo veku 86 a 90 rokov, ktorí trpeli viacerými chronickými chorobami a boli v zlom zdravotnom stave. K ich úmrtiu podľa jej slov prispela aj nákaza novým koronavírusom.

Müllerová v reakcii na novinársku otázku povedala, že medzi nakazenými osobami sú aj mladí ľudia či deti, avšak ich vek bližšie odmietla špecifikovať. Dodala, že medzi infikovanými sú aj zdravotníci.

V súvislosti so sťažnosťami na ochranné zdravotnícke pomôcky dovezené z Číny šéfka ÁNTSZ poznamenala, že kvalita zdravotníckeho materiálu dovezeného do Maďarska je rôzna a že ju priebežne preverujú.

V domove dôchodcov v obci Nagymágocs v Čongrádskej župe zistili nákazu novým druhom koronavírusu u siedmich z 286 obyvateľov zariadenia. Z personálu sa u nikoho infekcia nepotvrdila.

V súčasnosti je v intenzívnej lekárskej starostlivosti spojenej s umelou pľúcnou ventiláciou 14 ľudí, 71 osôb je v nemocničnej karanténe, 34 pacientov sa z nákazy zotavilo a v akreditovaných laboratóriách vykonali 12.148 testov.
 
 

Austrália obmedzila stretnutia na verejnosti na najviac dvoch ľudí

Canberra 29. marca (TASR) - V Austrálii sa budú môcť na verejnosti stretávať najviac dvaja ľudia naraz, oznámil v nedeľu v rámci sprísnenia opatrení proti šíreniu nového koronavírusu premiér Scott Morrison. 

Dosiaľ v krajine platil zákaz zhromažďovania viac ako desiatich ľudí. Nové obmedzenie sa netýka členov rodiny, vzdelávania ani zamestnania, informovala agentúra DPA.

"Členovia vašej domácnosti môže byť spolu vnútri vášho domova i mimo vášho domova, ale mimo vašej domácnosti môžete byť len s jednou inou osobou," povedal Morrison novinárom v Canberre. 

Od pondelka budú okrem toho uzavreté verejné detské ihriská a vonkajšie športoviská.

Vláda podľa Morrisona jednotlivcom "dôrazne odporúča", aby zostali doma okrem prípadov, keď potrebujú nakúpiť základné potreby, vyhľadať zdravotnú starostlivosť alebo pomôcť iným, cvičiť, pracovať a vzdelávať sa, ak tak nemôžu robiť z domu.

Morrison dodal, že "ľudia vo veku 70 a viac rokov by mali zostať doma a v maximálnej možnej miere sa izolovať na svoju vlastnú ochranu". Zdôraznil, že to nie je nariadenie, ale "dôrazné odporúčanie".

Obmedzenia týkajúce sa pohrebov a svadieb zostávajú v platnosti - na svadbe môže byť najviac päť a na pohrebe desať ľudí.

Austrálska vláda už zaviedla ďalšie opatrenia zamerané na obmedzenie sociálnych kontaktov, izoláciu alebo karanténu. Ľuďom, ktorí nariadenia porušia, hrozia na mieste pokuty najmenej 1000 austrálskych dolárov (550 eur). 

Morrison tiež oznámil, že štáty a teritóriá Austrálie zavedú šesťmesačné moratórium na nútené vysťahovania osôb v dôsledku finančných ťažkostí, ak nebudú môcť pre koronavírusovú krízu platiť nájomné.

V Austrálii evidovali zdravotnícke orgány k nedeľňajšiemu večeru (miestneho času) takmer 4000 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 16 úmrtí.
 
 
 

V Moskve zaznamenali už vyše 1000 prípadov koronavírusu

Moskva 29. marca (TASR) - Na území Moskvy zaznamenali do nedele už vyše 1000 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím tamojšia situácia okolo koronavírusovej pandémie dosiahla "novú úroveň". Oznámil to starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin, ktorého vyjadrenie citovali tlačové agentúry TASS a DPA.

"Prosím, opatrujte sa," naliehal Sobjanin na Moskovčanov. Príslušné krízové centrum medzitým takisto uviedlo, že po potvrdení ďalších 197 prípadov sa ich celkový počet v Moskve zvýšil na 1014. Medzi novonakazenými je podľa neho aj 13 detí.

Ruské centrum pre boj proti šíreniu nového koronavírusu tiež v nedeľu oznámilo, že počet prípadov nakazenia v celom Rusku sa zvýšil na 1534, pričom zasiahnutých pandémiou je 65 regiónov. Nákaze dosiaľ v krajine podľahlo celkove osem ľudí, zatiaľ čo 64 hospitalizovaných pacientov mohli medzičasom prepustiť, vyplýva z údajov prevzatých TASS.

Ruský úrad verejného zdravotníctva informoval, že takmer 183.000 ľudí zostávalo v Rusku do soboty pod zdravotníckym dohľadom pre podozrenie z nakazenia novým koronavírusom.

Od soboty platia v Rusku ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Najmenej na týždeň zostali zatvorené všetky nákupné strediská, reštaurácie i väčšie parky v Moskve, čo je situácia, akú táto metropola nezažila od konca druhej svetovej vojny.
 

Benefičný festival La Ligy vyzbieral sumu 665.000 eur

Madrid 29. marca (TASR) - Vedenie najvyššej španielskej futbalovej súťaže vyzbieralo prostredníctvom charitatívneho hudobného festivalu vyše 665.000 eur na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Na sobotnej štvorhodinovej dobročinnej akcii sa z radov futbalistov zúčastnili Gerard Pique z FC Barcelona, Sergio Ramos z Realu Madrid a Jesus Navas z FC Sevilla, pridal sa aj tenista Rafael Nadal. Online vysielanie prostredníctvom sociálnych sietí spestrili vystúpenia viacerých umelcov - spevákov Aitany Moralesovej, Alejandra Sanza, Luisa Fonsiho, či zoskupení Morat a Taburete.

Všetci aktéri bavili publikum zo svojich domovov, keďže v Španielsku i v ďalších krajinách vládnu prísne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Z vyzbieraných peňazí plánuje vedenie La Ligy nákup zdravotných pomôcok, predovšetkým ochranných rúšok.

Španielsko je jednou z najviac zasiahnutých krajín pandémiou ochorenia COVID-19. Nakazených hlásia takmer 79.000 ľudí, obetí je vyše 6500.
 
 

V Nemecku pribudlo najmenej 4000 prípadov nakazenia koronavírusom

Berlín 29. marca (TASR) - Počet zaznamenaných prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Nemecku za jediný deň stúpol o najmenej 4000. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v nedeľu Inštitút Roberta Kocha (RKI) ako hlavný nemecký orgán pre kontrolu chorôb a ktoré prevzala aj tlačová agentúra DPA.

Podľa tejto bilancie, dokumentujúcej stav z polnoci na nedeľu, bolo v Nemecku dosiaľ zaznamenaných celkove 52.547 prípadov nakazenia, teda v priemere 63 na 100.000 obyvateľov. Doterajší oficiálny počet úmrtí v dôsledku koronavírusovej infekcie stúpol na 389.

Porovnanie so stavom z predošlého dňa však nie je jednoduché, keďže RKI nedostal v sobotu údaje z troch spolkových krajín, pripomenula DPA. Experti tiež predpokladajú, že veľká časť prípadov nakazenia zostáva neodhalených.

Podľa údajov zhromaždených samotnou agentúrou počet zaznamenaných prípadov nakazenia novým koronavírusom v Nemecku do nedeľňajšieho skorého popoludnia vrástol až na vyše 56.500, zatiaľ čo úmrtí je už najmenej 428.

Ako najhoršie postihnuté spolkové krajiny DPA uvádza Severné Porýnie-Vestfálsko (13.630 prípadov nakazenia a 110 úmrtí), Bavorsko (13.263 prípadov nakazenia a takisto 110 úmrtí) a Bádensko-Württembersko (10.819 prípadov nakazenia a 118 úmrtí). Údaje z Bádenska-Württemberska však pochádzajú ešte zo soboty. Najvyšší podiel nakazených (105,1 na 100.000 obyvateľov) hlásia z Hamburgu.

V sobotu hlásili prvé úmrtie v súvislosti s novým koronavírusom z Meklenburska-Predpomoranska, čo znamená, že infekcii podľahli ľudia už vo všetkých spolkových krajinách Nemecka.
 
 
 

Hesenského ministra našli mŕtveho, spáchal samovraždu

Berlín 29. marca (TASR) - Ministra financií nemeckej spolkovej krajiny Hesensko Thomas Schäfera našli v sobotu mŕtveho. Informoval o tom na svojej stránke denník Tagesspiegel.

Polícia vo Wiesbadene vo večerných hodinách oznámila, že okolo 10.20 h bolo na trati rýchlovlaku ICE pri Hochheime objavené bezvládne telo muža. Neskôr sa ukázalo, že ide o 54-ročného Schäfera, člena vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Minister financií nemeckej spolkovej krajiny Hesensko Thomas Schäfer spáchal samovraždu, lebo ho evidentne "hlboko znepokojovalo", ako vyrieši ekonomické dôsledky pandémie koronavírusu. V nedeľu to vyhlásil premiér Hesenska Volker Bouffier, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Schäfera (54) našli v sobotu mŕtveho pri železničnej trati. Prokuratúra v hesenskom hlavnom meste Wiesbaden uviedla, že podľa ich presvedčenia si politik vzal život.

Polícia vo Wiesbadene už v sobotu vo večerných hodinách oznámila, že okolo 10.20 h bolo na trati rýchlovlaku ICE pri Hochheime objavené bezvládne telo muža. Neskôr sa ukázalo, že ide o 54-ročného Schäfera, člena vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), kam patrí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na základe "celkových okolností" vyšetrovatelia predpokladajú, že politik spáchal samovraždu.

Predseda vlády Hesenska Bouffier bol správou o smrti Schäfera "šokovaný" a jeho príbuzným vyjadril úprimnú sústrasť. Podobne reagovala aj šéfka CDU a spolková ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

V Hesensku sa nachádza finančná metropola Nemecka, Frankfurt nad Mohanom, kde majú sídla veľké finančné inštitúcie požičiavajúce peniaze ako Deutsche Bank a Commerzbank. Vo Frankfurte sa nachádza aj Európska centrálna banka (ECB).

Viditeľne otrasený Bouffier pripomenul, že Schäfer, ktorý bol ministrom financií Hesenska desať rokov, pracoval "vo dne v noci", aby pomohol firmám a zamestnancom vyrovnať sa ekonomickými dôsledkami pandémie.

"Dnes musíme povedať, že mal hlboké obavy," uviedol Bouffier, blízky spojenec nemeckej kancelárky Merkelovej.

"Práve v týchto ťažkých časoch potrebujeme niekoho takého ako on," dodal.

Bouffier pripomenul, že Schäfer pracoval vyše 20 rokov mimoriadne úspešne pre Hesensko v rôznych funkciách, týka sa to najmä jeho desaťročného pôsobenia na poste hesenského ministra financií.

Vyštudovaný právnik Schäfer bol považovaný za možného nástupcu predsedu hesenskej vlády Volkera Bouffiera v prípade, ak by tento nekandidoval v krajinských voľbách v roku 2023. Ministrom financií Hesenska bol od augusta 2010. Bol i spoluzakladateľom Nadácie Život s rakovinou. Bol ženatý a mal dve deti.

Hesenský premiér Volker Bouffier o samovražde krajinského ministra financií Thomasa Schäfera (nemčina): "Sme šokovaní, sme zdrvení, ale predovšetkým sme nesmierne smutní. Doktor Thomas Schäfer bol znamenitý odborník, veľkolepý politik, ktorého vysoko uznávali a tešil sa dôvere ďaleko za hranicami našej spolkovej krajiny. Doslova, do poslednej chvíle pracoval dňom i nocou na tom, aby sme túto krízu zvládli finančne aj organizačne. Musíme dnes vychádzať z toho, že si robil obrovské starosti, veľké starosti predovšetkým o to, či sa podarí naplniť značné očakávania obyvateľov, predovšetkým čo sa týka finančnej pomoci. Musím vychádzať z toho, že tieto starosti ho gniavili. Očividne nenašiel nijaké východisko, bol zúfalý a odišiel od nás."
 
 
 

Počet nakazených koronavírusom v Holandsku prekročil 10.000

Haag 29. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Holandsku prekročil v nedeľu 10.000, informovali úrady. Krajina sa zameriava na vybudovanie kolektívnej imunity, a nie na zabránenie pohybu 17 miliónov obyvateľov, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Na pandémiu ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom zomrelo v Holandsku celkovo 771 ľudí a pozitívne tam testovali 10.866 ľudí, oznámil v nedeľu holandský úrad verejného zdravotníctva a životného prostredia (RIVM).

Holandská vláda prijala sériu opatrení v boji proti koronavírusu, ale rozhodla sa zatiaľ nenútiť ľudí, aby zostali doma. Zhodnotenie tejto politiky má vláda zverejniť v utorok 31. marca.

"Zdá sa, že počet hlásených hospitalizácií a počet zosnulých pacientov stúpa menej rýchlo, než by sa očakávalo v situácii bez uplatňovania opatrení," napísal úrad na svojej webovej stránke.

Z vyše 31.000 úmrtí na COVID-19 vo svete sú teraz dve tretiny zaznamenané v Európe a Holandsko varovalo, že ľuďom zakáže pohyb na verejnosti, ak vládne opatrenia nebudú účinkovať.

Od 16. marca sú už zatvorené školy, bary, kaviarne a dokonca nevestince, dokonca boli zrušené skúšky na záver školskej dochádzky.

Všetky verejné zhromaždenia a podujatia teraz musia mať úradné povolenie, pričom v obchodoch a vo verejnej doprave je nariadené udržiavanie vzdialenosti medzi jednotlivcami 1,5 metra, inak hrozia pokuty.
 
 

Portugalsko v čase pandémie udeľuje migrantom povolenia na pobyt

Lisabon/Madrid 29. marca (TASR) - Portugalsko reaguje na koronavírusovú krízu okrem iného zrýchleným udeľovaním povolení na pobyt všetkým migrantom, ktorí sa dosiaľ zdržiavali v tejto krajine ilegálne. Hlavným cieľom je umožniť týmto osobám bezplatné využívanie verejného systému zdravotníctva a sociálnych služieb, informovala v nedeľu tlačová agentúra APA.

Opatrenie Portugalska je v protiklade so situáciou v susednom Španielsku, kde pravicoví populisti požadujú od vlády, aby v čase krízy odobrala ilegálnym migrantom právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Portugalská socialistická vláda premiéra Antónia Costu vychádza v ústrety migrantom, ale iba v prípadoch, keď už mali podanú žiadosť o povolenie pobytu. "V tejto chvíli je dôležité chrániť a zaručiť predovšetkým základné práva najslabších členov spoločnosti," vysvetlil minister vnútra Eduardo Cabrita pre denník Público.

S platným povolením na pobyt si môžu migranti v Portugalsku nárokovať aj štátnu podporu, ktorú vláda schválila v rámci protikrízových opatrení. Týka sa to predovšetkým zhruba 150.000 Brazílčanov, ktorí pracujú v Portugalsku sčasti "načierno" v stavebnom a poľnohospodárskom sektore.

Podľa údajov vlády získalo vlani povolenie na pobyt približne 135.000 z 580.000 migrantov žijúcich v Portugalsku.

Portugalské úrady zaznamenali do nedele 5962 prípadov nakazenia novým koronavírusom a 119 súvisiacich úmrtí. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyhlásil už pred desiatimi dňami výnimočný stav a varoval, že krajina stojí pred "nebývalou výzvou".
 
 
 

Británia oznámila ďalších 209 obetí ochorenia COVID-19

Londýn 29. marca (TASR) - Ďalších 209 ľudí zomrelo v Británii na následky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, informovala v nedeľu agentúra DPA. Celkový počet obetí v krajine je 1228.

Nárast v počte úmrtí je nižší ako v sobotu, keď v Británii zaznamenali 259 obetí tohto ochorenia.

Britské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v Spojenom kráľovstve je nakazených už 19.522 osôb. Za posledných 24 hodín sa tento počet zvýšil o viac ako 2400 prípadov.

Zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová v nedeľu povedal, že môže trvať až šesť mesiacov, kým sa život v Spojenom kráľovstve vráti do bežného stavu. Informovala o tom stanica BBC na svojej webovej stránke. Harriesová takisto upozornila, že v období najbližších 1-2 týždňov očakáva nárast počtu úmrtí.

Minister pre miestnu samosprávu Robert Jenrick poskytol v nedeľu podrobnosti o tom, ako sa bude vláda starať o najzraniteľnejších obyvateľov krajiny. Až 1,5 milióna ľudí v Británii, ktorí patria do skupín obyvateľstva najviac ohrozených novým koronavírusom, by malo zostať doma po dobu najmenej 12 týždňov.
 
 
 

Počet nakazených v Taliansku sa už blíži k 100.000

Rím 29. marca (TASR) - Talianske úrady v nedeľu oznámili, že predĺžia mesiac trvajúce obmedzenie pohybu verejnosti, ktoré má zastaviť šírenie pandémie nového koronavírusu. Počet úmrtí v krajine totiž dosiahol 10.779 a počet nakazených sa blíži k 100.000. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Služba civilnej ochrany v Taliansku, najťažšie zasiahnutej krajiny na svete, hlásila v nedeľu ďalších 756 úmrtí. Počet oficiálne zaznamenaných prípadov ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 5217 na 97.689.

Denný nárast prípadov nakazených sa predsa len spomalil na 5,6 percenta - to je najnižší nárast odvtedy, čo talianski predstavitelia začali po prvom úmrtí z 21. februára vyhľadávať prípady nákazy.

V ohnisku pandémie, v regióne okolo severotalianskeho mesta Miláno, kde sa počet prípadov predtým denne zvyšoval, zostal počet Talianov na jednotkách intenzívnej starostlivosti takmer nezmenený.

"Sme svedkami spomaľovania," uviedol virológ Fabrizio Pregliasco z Univerzity v Miláne pre denník Il Corriere della Sera.

"Je to dobré znamenie," dodal virológ.

Prísne obmedzenie pohybu sa má v Taliansku oficiálne skončiť 3. apríla, a hoci je ekonomicky bolestivé, predstavitelia krajiny sú odhodlaní predlžovať do dovtedy, kým sa koronavírus konečne nezastaví.

Minister pre záležitosti regiónov Francesco Boccia vyhlásil, že otázkou pre vládu nie je to, či opatrenie predĺži, ale na ako dlho.
 
 
 

Starosta Moskvy nariadil všetkým obyvateľom domácu izoláciu

Moskva 29. marca (TASR) - Starosta Moskvy Sergej Sobianin v nedeľu všetkým obyvateľom mesta nariadil domácu izoláciu z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v meste, informovala agentúra AFP. Opatrenie vstúpi od platnosti od pondelka.

Obyvatelia Moskvy budú mať povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov a v prípade cesty do práce a návšteve obchodov s potravinami a lekární.

Na území Moskvy zaznamenali do nedele už vyše 1000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

Sobianin už vo štvrtok 26. marca nariadil v ruskej metropole zavrieť kaviarne a reštaurácie a prestať s poskytovaním služieb - napríklad v kaderníckych či kozmetických salónoch.

Od štvrtka súčasne platí obmedzenie na pohyb platné pre seniorov a ľudí s chronickými chorobami. Úrady im dôrazne odporúčajú zostať v domácej izolácii.
 
 
 

Francúzsko oznámilo ďalších 292 úmrtí na koronavírus

Paríž 29. marca (TASR) - Francúzsko v nedeľu zaznamenalo 292 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 2606. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.

Nakazených je vo Francúzsku viac ako 40.000 ľudí. Predstaviteľ francúzskeho zdravotníctva Jerome Salomon povedal, že v krajine je v súvislosti s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2 hospitalizovaných takmer 19.000 ľudí, z čoho 4632 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Počet obetí je nižší ako 319 úmrtí, ktoré Francúzsko zaznamenalo v sobotu. Údaje však zahŕňajú len ľudí, ktorí nákaze podľahli v nemocnici - nie v domovoch starostlivosti o seniorov či doma v súkromí, pripomína AFP.
 
 

Vyberte región